Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gedwongen opnames fors toegenomen

De opvangvoorzieningen voor zware psychiatrische patiënten worden steeds schaarser. De opvangvoorzieningen voor zware psychiatrische patiënten worden steeds schaarser. Meer bemoeizorg is nodig, maar: ‘het helpt niet als psychiatrisch patiënten eerst 375 euro eigen bijdrage moeten betalen’. Dat zegt hoogleraar Niels Mulder.
Opvangvoorzieningen voor zware psychiatrische patiënten worden steeds schaarser
Opvangvoorzieningen voor zware psychiatrische patiënten worden steeds schaarser - Foto: ANP XTRA

In tien jaar is het aantal dwangopnames met 60 procent gestegen. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van hoogleraar openbare geestelijke gezondheidszorg Niels Mulder. Uit gegevens van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat in 2013 er 22.866 dwangopnames waren. In 2003 waren er 14.294 dwangopnames. Mulder zegt in het Algemeen Dagblad dat zware psychiatrische patiënten steeds vaker aan hun lot worden overgelaten.

Dwangopname

Volgens Mulder worden de opvangvoorzieningen voor deze zware groep psychiatrische patiënten steeds schaarser. Waardoor er vaker naar het laatste middel moet worden gegrepen: de dwangopname. In het hele land zijn er teams met professionals die met ambulante zorg aan deze groep patiënten geven. Met hun inzet zou het aantal dwangopnames beperkt moeten worden.

Niels Mulder zegt in een artikel van Zorg+Welzijn dat er signalen zijn dat de ambulante zorg het niet meer redt. Professionals kunnen niet de zorg leveren die de mensen nodig hebben. ‘Met als gevolg dat de politie er vaker bij betrokken wordt en dat we meer afhankelijk zijn van medicatie.’ Lees meer>>

Samenwerken

Door samen te werken met andere professionals, proberen de teams contact te leggen. Mulder: ‘Vaak zijn er schulden en heeft iemand hulp nodig om zijn financiën op orde te krijgen. Zo bouw je een vertrouwensband op en kun je een patiënt er beter van overtuigen zorg te aanvaarden.’ Ondertussen zijn er steeds meer incidenten met verwarde personen. In 2013 moesten wijkagenten 52.000 keer erop uit voor incidenten met verwarde mensen. Dat was 30 procent meer dan in 2011.

Financiering

Een groot probleem voor de hulpverlening is volgens Mulder dat psychiatrische patiënten voor de zorg eerst hun eigen risico moeten betalen. ‘Je moet al veel moeite doen om deze mensen ervan te overtuigen dat ze zorg nodig hebben. Dan helpt het niet dat ze ook nog eens 375 euro moeten betalen. De zorg zou zo laagdrempelig mogelijk moeten zijn.’

Heb je Zorg + Welzijn magazine al eens gelezen? Blader hier een van onze nummers door >>
En we hebben een mooi aanbod voor je: nu meer dan 40% korting op een abonnement >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.