Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgen om kinderen met psychisch probleem

Een aantal zorgorganisaties roept de leden van de Eerste Kamer om zich sterk te maken voor de rechtspositie van kinderen die gebruik maken van psychische zorg. Dat recht komt in de knel door het wetsvoorstel om die zorg uit het verzekerd pakket te halen, stellen ze.
Zorgen om kinderen met psychisch probleem

Maandag, een dag voordat de Eerste Kamer de nieuwe Jeugdwet bespreekt, is in de kranten een advertentie geplaatst. Het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) en de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie zijn de initiatiefnemers. Als de Eerste Kamer instemt met de Jeugdwet gaan gemeenten vanaf 2015 de psychische zorg voor kinderen regelen.

Depressie

Daarmee verdwijnt deze zorg uit de Zorgverzekeringswet. Kinderen met bijvoorbeeld schizofrenie, anorexia of een depressie zijn daarmee niet meer gegarandeerd van goede zorg. De woonplaats bepaalt of, waar en hoe een kind zorg krijgt. Omdat kinderen met een psychische aandoening voor zorg afhankelijk worden van beleid en budgetten van gemeenten, ontstaat voor hen een ongelijke toegang tot medische zorg in vergelijking tot kinderen met een lichamelijke aandoening; een discriminerende en zeer stigmatiserende situatie’, aldus de organisaties.

Advertentie

De advertentie laat twee jongens zien en stelt de vraag: Wat is het verschil tussen Daan en Thijs? Daan heeft een nierziekte. Thijs heeft autisme.Allebei krijgen ze medische zorg, vergoed uit het basispakket van hun zorgverzekering. Maar voor Thijs dreigt er een probleem… Bekijk hier de advertentie >>

Zorgen

Jeugdwerkers, artsen, kinderrechters en wetenschappers hebben allemaal zorgen over de nieuwe Jeugdwet. De vraag is of leden van de Eerste Kamer gevoelig zijn voor de kanttekeningen die de afgelopen tijd door deskundigen zijn geplaatst, in open brieven of direct gericht aan de Eerste Kamer. Verschillende beroepsgroepen lijken ieder hun eigen haken en ogen te zien in de nieuwe wet die onder meer bepaalt dat jeugdzorg, tot nu toe verantwoordelijkheid van provincies, wordt ondergebracht bij gemeenten. Daarbij komt dat er flink bezuinigd wordt op de voorzieningen.

Ingewikkeld

Kinderrechters lieten eind vorig jaar al weten de nieuwe wet te ingewikkeld te vinden als het gaat om het regelen van gedwongen zorg voor kinderen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat jongeren in een gesloten inrichting worden opgenomen terwijl een andere vorm van uithuisplaatsing beter is.

Verkeerde behandeling

Artsenfederatie KNMG schreef in een brief aan de Eerste Kamer te vrezen dat kinderen als gevolg van de nieuwe Jeugdwet de verkeerde behandeling krijgen. Ook zijn ze bang dat de toegankelijkheid van geestelijke zorg voor kinderen onder druk komt te staan als het een gemeentelijke voorziening wordt.

Wetenschap

De artsen kregen onlangs bijval van een groep wetenschappers van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Die lieten in een open brief weten het wetenschappelijk onverantwoord te vinden om kinder- en jeugdpsychiatrie onder te brengen bij gemeenten. Dat is vergelijkbaar met het weghalen van kindergeneeskunde bij de reguliere geneeskunde en onder verantwoordelijkheid van de gemeenten te stellen, betoogden de wetenschappers.

Jeugdzorg

Jeugdzorg Nederland is voorstander van de Jeugdwet maar pleit voor een overgangsperiode tussen het oude en nieuwe systeem. Zoals het nu gepland staat is de overgang van het oude naar het nieuwe systeem op 1 januari 2015, te abrupt, zegt Jeugdzorg. Ruim 90.000 mensen ondertekenden de afgelopen maanden de petitie jeugd-ggz om hun zorgen over de nieuwe wet te uiten.

1 REACTIE

  1. Zeer terechte campagne, die ook gevoerd is richting Tweede Kamer en ook door o.a. belangenorganisaties van mensen met een verstandelijke beperking, waaronder veel mensen die ook autisme hebben.
    Hopelijk staat de Eerste Kamer meer open voor de argumenten die door deze organisaties hanteren.
    Interessante positie voor PvdA fractievoorzitter die tot kort geleden nog voorzitter GGZ was.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.