Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Eigen daklozen eerst

Steeds meer gemeenten sluiten de (winter)opvang van dak- en thuislozen voor daklozen van buiten de regio. Is het acceptabel, zo’n beleid van eigen daklozen eerst?
Eigen daklozen eerst

Pro
‘Ja, dat vind ik wel. Iedere gemeente dient opvang te regelen voor zijn eigen daklozen. Een gemeente als, zeg, Hoofddorp of Maastricht kan niet zeggen, laat Amsterdam maar zorgen voor onze daklozen, dat moeten ze daar zelf doen. En feitelijk geldt dat ook voor mensen uit het buitenland. Gemeenten in die landen zijn net zo goed verantwoordelijk voor hun eigen daklozen. Dat is de consequentie van de open grenzen die we in Europa kennen. Er is geen onderscheid tussen een gemeente hier en een gemeente in bijvoorbeeld Polen. Het beleid is inderdaad strenger geworden, en vaak is dat ingegeven door financiële motieven. Wat mij betreft staat dat echter los van geld. Iedereen is in Amsterdam welkom, maar moet wel voor zijn eigen huisvesting en onderhoud zorgen. En als iemand uit Polen
hier gesetteld is en door omstandigheden in de problemen komt, kan hij net als iedere andere Amsterdammer een beroep doen op onze voorzieningen. Maar waar we niets voor voelen, is om daklozen uit Polen, feitelijk dus mensen die kansloos zijn, hier onderdak te geven. Dat doen we niet. Dat
wil niet zeggen dat we iemand zomaar op straat zetten. We geven hem begeleiding, dat geldt zeker voor mensen met psychische problemen, gaan met hem in gesprek en betalen als het moet ook een buskaartje, zodat hij terug kan gaan naar waar hij vandaan kwam.’

Eric van der Burg, wethouder Zorg Amsterdam

Contra

‘Ik vind volmondig dat dat niet kan. We hebben in Nederland de opvang van dak- en thuislozen zo georganiseerd dat er een landelijk dekkend netwerk is van 44 centrumgemeenten die dat voor hun rekening nemen. We hebben dat met elkaar afgesproken en ook vastgelegd in de Wmo, als ik het goed heb in artikel 20, lid 6. Daar waren humanitaire redenen voor: het is niet goed dat mensen op straat de nacht moeten doorbrengen, zeker niet in de winter. Er is ook een argument vanuit de openbare orde en veiligheid: overlastbestrijding en verminderen van de gevoelens van veiligheid. En er ligt een volksgezondheidsreden aan ten grondslag: mensen die dak- en thuisloos zijn, lopen vaak allerlei gezondheidsrisico’s. Dit beleid is juist bedoeld om te voorkomen dat mensen uitgesloten worden. In antwoord op Kamervragen heeft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten nog in november gezegd dat ze met de Vereniging Nederlandse Gemeenten in gesprek zou gaan over die regiobinding. Want dat kan echt niet de bedoeling zijn. Naast onze eigen wetgeving is dat trouwens ook in internationale verdragen vastgelegd. Maar er speelt nog een ander punt mee. De opvang is niet alleen bedoeld voor het aloude badbrood-en-bed, maar heeft ook als taak deze mensen weer via begeleiding op een regulier spoor naar de maatschappij toe te brengen. Samen met andere maatschappelijke partners. Verplichte regiobinding is volstrekt in tegenspraak met het uitgangspunt van dit beleid.’

Jan Laurier, voorzitter Federatie Opvang


3 REACTIES

  1. Beste Gerdien
    Er zit geen mensbeeld achter zeker niet bij de VVD zie wat hun Amsterdamse wethouder schreef.Asocial vindt ik dat.Mens laat mens toch niet doodvriezen omdat die niet bij de gemeente hoort of pools is of hulpbehoevend.Mijn vrienden en omgeving denkt er niet zo over.We hebben toch een grondwet.Toets deze maar aan de uitspraken van deze wethouder van Amsterdam de heer van der Burg en daar vindt ik al zeker 2 of drie overtredingen ervan en dat is een politicus.Helaas heet Nederland geen orgaan wat zulke dingen toetst.Daar ben ik een beetje jalours op duitsland die hebben wel een eigen rechtbank die dat toetst en ook daar enkele wetten inkasserd heeft omdat het niet klopt.Eigenlijk hebben wij daar niet eens europa voor nodig.Toets die uitspraak aan ons eigen grondwet.Je zult zien deze menheer zijn uitspraken kloppen er niet mee.Mij zou benieuwen hoe de konigin erover denkt.Er zit er geen mensbeeld achter.Het is mensverachtend.

  2. Lees alle reacties
  3. Hallo
    Regiobinding is fataal.We hadden een goed landelijk netwerk.Meer en meer gat over van de AWBZ naar de gemeentes en dat wat ik ervaar wordt dan meer een meer roulette voor die mensen die zorg nodig hebben.Ik mocht het zelf ervaren en ik ben Nederlander.Ik werdt geoppereerd en vroeg bij het loket van Mijn Gemeente schoonmaak aan en ik kwam daar ook nog met verband en een hand die ik niet gebruiken kon.Afgewezen en nette brief met zo dure taal .U heeft er geen recht op.Ik hoor het van veel mensen uit mijn gemeente en dat de buurgemeenten het beter handhaven.Moet ik nu verhuizen of iedereen wie hulp nodig heeft?En over de polen ze mochten hier wel komen en in het westland het werk doen wat geen nederlander wil doen.Ze hebben ook premies betaald en voor de gemiddelde pool is het hier beter dan daar.Politicus gaan toch graag op reis.Ga maar na Slubitsche.Sgorlejetsch,Alstien etc en dan informeel en dan weten jullie hoe hun daar moeten leven.Kijk maar en dat informeel dan begrijpen jullie waarom hun niet terug willen en vaak ook aan de drank zitten.

  4. Regiobinding lijkt een sluitend geheel. Deze winterkou van strenge vorst oin de nacht is niet een tijd om principes uit te vechten.
    Ik ben benieuwd hoe het Europese Hof oordeelt wanneer een van de mensen om wie het gaat een rechtzaak aanspant.
    Mochten de europeanen uit andere landen toch hier zijn en de nacht op straat doorbrenen en daar van de kou sterven, betaalt de wethouder dan wel de ter aarde bestelling?
    Je kunt dit medewerkers en gebruikers van de opvang toch niet aandoen? Welk mensbeeld zit hier achter?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.